Ta kontroll över bilbesiktningen

Som bilägare är det viktigt att du tar hand om ditt fordon för att hålla det i gott skick och säker på vägarna. En av de viktigaste åtgärderna du kan vidta är att regelbundet besikta din bil. Genom att besikta ditt fordon hos Bilprovningen kan du vara säker på att det uppfyller de nödvändiga säkerhetskraven och att du kör lagligt.

Besiktningen av din bil är inte bara ett krav enligt lagen utan också en viktig åtgärd för att säkerställa att ditt fordon är säkert att köra och inte utgör en fara för dig själv, dina passagerare och andra trafikanter. Du kan besikta ditt fordon hos Bilprovningen för att sedan börja köra som vanligt.

Säkerhet och miljön

En besiktning ser till att de viktiga säkerhetskomponenterna i din bil såsom bromssystem, styrning, belysning och däck fungerar korrekt. Genom att identifiera eventuella problem i förväg kan du undvika farliga situationer på vägen. Med en besiktning hjälper du också till att säkerställa att din bil inte släpper ut överdrivet med skadliga utsläpp när du kör. Genom att se till att avgassystemet fungerar korrekt minskar du den negativa miljöpåverkan och bidrar till att hålla luften ren.

Besiktningen är ett krav enligt svensk lag och Bilprovningen är ansvarig för att utföra dessa kontroller. Genom att regelbundet besikta din bil följer du lagstiftningen och undviker potentiella böter och andra påföljder.

Så enkelt besiktar du ditt fordon hos Bilprovningen

Besiktning av ditt fordon hos Bilprovningen är en enkel och smidig process.

• Boka tid: Besök Bilprovningens webbplats eller ring deras kundtjänst för att boka en tid för besiktning. Du kan välja en tid och plats som passar dig bäst.
• Förbered ditt fordon: Innan du tar din bil till besiktningen, se till att den är i gott skick. Kontrollera att alla lampor fungerar korrekt, att däcken är i bra skick och att du har nödvändiga dokument till hands.
• Besöket: När det är dags för besiktningen ska du ta din bil till den angivna platsen. En besiktningstekniker kommer att undersöka ditt fordon enligt de bestämda standarderna. Om det finns några problem får du information om vad som behöver åtgärdas.

Annan viktig service för din bil

Utöver att besikta din bil finns det andra viktiga underhållsåtgärder du bör utföra regelbundet för att hålla din bil i optimalt skick. Kontrollera oljenivån regelbundet och byt oljan enligt rekommendationerna i din bils bruksanvisning. Detta hjälper till att hålla motorn smord och fungerande korrekt. Kontrollera däcktrycket och slitage regelbundet. Rätt däcktryck och väl underhållna däck ger dig bättre bränsleekonomi och säkerhet på vägen. Följ tillverkarens rekommendationer för serviceintervaller och ta din bil till en auktoriserad verkstad för nödvändig service och reparationer.

Om du inte klarar besiktningen

Om din bil inte klarar besiktningen och har vissa brister eller fel, är det viktigt att åtgärda dem så snart som möjligt. När du fått information om vilka problem som behöver åtgärdas från besiktningsteknikern kan du antingen om det är möjligt åtgärda dem själv eller så ska du ta din bil till en auktoriserad verkstad för reparation. När åtgärderna är utförda kan du boka en ny besiktning för att uppvisa att problemen har åtgärdats och att din bil uppfyller de nödvändiga kraven.