Så väljer du sommardäck

Sommardäck behöver du ha på bilen under sommarhalvåret för att kunna köra säkert. Det finns vissa skillnader mellan sommar- och vinterdäck. De är olika konstruerade för att fungera på olika väglag. Det finns sommardäck i olika prisklasser och storlekar, det viktiga är att hitta rätt däck till just din bil.

När det är dags att köpa nya däck till din bil kan du med fördel göra det på nätet. Ett tips är att köpa sommardäck från Däck365 som har ett brett urval av däck från marknadens ledande märken. De har en däckväljare på sin webbsida som gör att du snabbt och enkelt kan hitta rätt däck till din bil. Det finns däck i olika prisklasser vilket gör att dem har däck för alla plånböcker.

Tips när du ska välja sommardäck:

  • Tänk på att välja rätt storlek på däcken.
  • Välj däckegenskaper baserat på väglaget du brukar köra på.
  • Välj däck som klarar av årstidsskiftningarna.
  • Jämför olika däck.
  • Ta hjälp om du är osäker på vilka däck du ska välja.

Sommardäck får inte användas under vintern

Sommardäck är framtagna för att fungera optimalt på väglaget som råder under sommarhalvåret. Det är inte lagligt att ha sommardäck på bilen året runt. Under perioden 1 december till 31 mars ska vinterdäck användas. Det är möjligt att sätta på vinterdäcken redan från 1 november om det är vinterväglag. Det är i första hand väglaget som styr när du ska ha vinterdäcken på och inte datumen. I norra delarna av Sverige kan vinterdäcken behövas längre än i södra Sverige. När du ska byta däck kan du göra det på en verkstad, tänk på att vara ute i god tid för att inte riskera att hinna byta.

Sommardäcken fungerar bäst i varmare temperaturer

Däckmönstret på sommardäcken skiljer sig en del jämfört med vinterdäck. Däckmönstret är framtaget för att kunna leda bort vatten på ett effektivt sätt för att minska risken för vattenplaning. Mönsterdjupet på däcken bör vara minst tre millimeter för att däcken ska ha ett bra grepp. Gummiblandningen i sommardäck är också speciellt sammansatt för sommarväglag och fungerar allra bäst när det är över fem grader ute. Det är bra att tänka på att de bästa sommardäcken ska du alltid sätta bak, det gäller både fram- och bakhjulsdrivna fordon.