Därför bör du köpa en begagnad bil

Med tanke på de höga priserna på nya bilar är det vettigt att istället köpa begagnat. Köp alltid din begagnade bil från en säker bilhandlare som noggrant gått igenom bilen. Tänk på att ta en rejäl provtur för att kunna avgöra hur bilen uppträder på vägen i olika lägen.

Som de flesta spekulanter av bilar känner till så är ett nybilsköp ingen billig historia. Det har blivit dyrt att köpa en helt fabriksny bil där du som köpare dels får lägga upp en rejäl kontantinsats när du tar billånet och dels har höga månatliga amorteringar. En dyr bil innebär också en rejäl slant i räntekostnader som läggs till ditt billån. Här finns all anledning att hitta vägar att spara pengar och en smart lösning är att börjar titta efter begagnade bilar hos bilhandlaren.

Fördelar med att köpa begagnat

Att titta på begagnat istället för nytt har många fördelar. Priset är självklart en av de positiva faktorerna. Helt nya bilar tappar snabbt i värde under de första tre åren så genom att köpa en lätt begagnad bil kan du komma ner rejält i pris. Hur mycket är nybilsdoften egentligen värd för dig? Tänk dig istället att spara, säg, 100 000 kr på ett begagnatköp beroende på vad din tilltänkta bil tillhör för prisklass. Här borde valet vara enkelt. En begagnad bil kan dessutom vara extrautrustad för dyra pengar från början, något som knappt påverkar bilens pris när den säljs vidare.

Tänk på detta

En begagnad bil är dock precis vad det låter som – den har använts under en tid vilket innebär att vissa komponenter kan ha blivit lite slitna. Det här är dock en av många anledningar att alltid köpa bil från en säker bilhandlare – här kan du lita på att bilen har testats grundligt och eventuella allvarliga fel har åtgärdats. Tänk dock alltid på att själv undersöka bilen, både visuellt och vad gäller körbarheten. Känner du att du inte har tillräckligt med kunskap för att kunna avgöra bilens skick: ta hjälp av en bekant om möjligt. Säkerställ också att bilen har servats enligt servicebokens intervaller. Du hittar inte alltid en servicebok i bilen eftersom den kan vara digital. Ställ frågan till bilhandlaren som kan hjälpa dig vidare.

En grundlig provtur

Det är viktigt att ta långa provturer i de bilar du är intresserad av. Ta god tid på dig att lyssna efter missljud av olika slag, exempelvis vid fullt rattutslag eller vid gaspådrag. Går motorn jämnt och fint på tomgång? Accelererar den utan ryck genom hela registret? Fungerar all elektronik i bilen, d v s infotainment-system och elhissar mm? Känn på bromsarna vid olika hastigheter för att avgöra om det kan finnas risk för att de behöver bytas. Bromsstyrkan ska vara jämn och det ska inte vibrera i sätet eller ratten.

Sist men inte minst dock – trivs du bra med att köra bilen? Det är trots allt en av de viktigaste frågeställningarna som avgör om det är en bil för dig eller inte.