Så tar du hand om din bil?

Om du äger en bil eller överväger att köpa ett fordon är det avgörande att ha kunskap om grundläggande bilvård. Att ta hand om din bil är ditt ansvar som ägare för att säkerställa dess säkerhet vid körning och för att förlänga dess livslängd.

Att tänka på bilvård kanske inte har varit din högsta prioritet, men som ägare av en bil är det viktigt att se till att bilen är i bra skick. Om du inte har tid eller kunskap att underhålla din bil själv, överlåt det till en auktoriserad serviceverkstad. Att vara nonchalant kan leda till olyckor eller dyra reparationer. Genom att göra grundläggande kontroller kan du garantera en säker körning och förlänga fordonets livslängd.​

01.
Säkerhetskontroll

För att säkerställa att din bil är säker att köra som bilägare, är det viktigt att regelbundet genomföra säkerhetskontroller. För att inte glömma bort någon del av bilen kan det vara en god idé att skapa en checklista att följa och bocka av. En bra början är att kontrollera dina däck för skador och mönsterdjup - minst 4 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck. Se även till att däcken har rätt lufttryck och är jämnt fördelade för en stabil körning. Testa att all belysning fungerar och rengör strålkastarna för att öka din synlighet i mörker. Under huven, kontrollera nivån på motorolja, bromsvätska, kylarvätska och spolarvätska. Gör också en invändig kontroll där du testar tuta, bromsar, bilbälte, fläkt och defroster. Slutligen, justera dina sidospeglar och backspegeln innan du ger dig ut i trafiken.

02.
Besiktning

Det är viktigt för dig som äger en bil i Sverige att vara medveten om vilka regler som gäller för besiktning. Reglerna varierar beroende på vilken typ av bil du har. Under 2018 infördes nya regler för personbilar, lätta fordon och A-klassade traktorer. Tidigare var det obligatoriskt att besikta personbilar och lätta fordon som var fem år eller äldre varje år, med en fast besiktningsperiod på fem månader baserad på den sista siffran i fordonets registreringsnummer. Numera måste dessa fordon besiktas inom 14 månader efter den senaste besiktningen. För att boka en besiktning behöver du vända dig till Bilprovningen.

Mer läsning om besiktning finner du på bilprovningen.

03.
Däck

I Sverige är det nödvändigt att ha kännedom om lagarna kring användandet av vinterdäck under vintern. Enligt Transportstyrelsen är det obligatoriskt för alla bilister att använda antingen vinter- eller dubbdäck mellan den 1 december och 31 mars. Det är dock tillåtet att använda vinter- eller dubbdäck från den 1 oktober till den 15 april. För att däckkraven ska gälla måste vägen vara täckt med snö, is, slask eller frost. För att däcken ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att hålla dem rena, se till att de har korrekt lufttryck och att de förvaras på rätt temperatur. För att minimera slitage på däcken är det fördelaktigt att rotera dem regelbundet.

Tips på hur du själv kan göra jobbet och byta däck. 

04.
Rengöring

Det är viktigt att rengöra både utsidan och insidan av bilen regelbundet. När du ska tvätta din bils yttre är det viktigt att göra det på en miljövänlig biltvätt som samlar in det smutsiga vattnet från bilen och renar det efter tvätten. Det kan finnas oljerester och tungmetaller som bly, kadmium och annat som annars kan rinna ut i dagvattnet. När du ska rengöra bilens interiör kan du börja med att dammsuga säten, golv och mattor. Om bilen har läderklädsel, använd en dammsugare med ett mjukt munstycke för att undvika repor. Torka av ytor som instrumentbräda och dörrar med en fuktig trasa.

Här kan du läsa mer om regler omhur du ska tvätta din bil.